Een leuk mopje

door Jantine

Verhaal van 26 maart 2020

Ken je die mop van die twee luitjes die huis en haard verkochten om op wereldreis te gaan? Die gingen niet. Nou ja, voorlopig effe niet. Morgenochtend rijden we terug naar Nederland, voor een corona-pauze op bekend terrein, in vertrouwd land wachten tot de storm gaat liggen, om hopelijk daarna als opgewonden wervelwindjes de draad weer op te pakken.

Het was heerlijk hier de afgelopen week op @intothewildalgarve, een vrijplaats en een veilige haven tegelijk, waar we alle dagen zonder moeite uit ons hoofd en ín ons lijf konden glijden. Dat gaat vanzelf tijdens onkruid wieden, stenen sjouwen en met volgeladen kruiwagens van de heuvels hier afsjeezen. We hebben zelfs úren meditatief grind staan harken, en waanden ons zo toch nog in een boeddhistische Japanse zentuin. Maar als in de avond de zon ophield met schijnen en er op onze handen blaren en in de benen spierpijn groeide, gingen de hoofden onvermijdelijk gewoon weer aan. Doen we er goed aan om in Portugal te blijven als de ambassade voorspelt dat de grenzen richting huis zullen sluiten, hoe lang voelen we ons senang met de groepsdynamiek waar we opeens onderdeel van zijn, wat zijn onze uitwijkmogelijkheden nog na volgende week? We hebben niet de illusie dat er in Nederland minder onrust en twijfels zullen zijn, maar misschien dat het vertrouwde land voor ons wel iets verlicht. Het is vermoeiend elke avond ontheemd en opgelaten opnieuw te moeten overwegen te blijven of weer naar ‘huis’ te gaan, zeker nu het erop lijkt dat deze pauze niet een paar weken maar meerdere maanden zal gaan duren.

We hebben gehuild en gelachen (vooral gehuild) de afgelopen week: baan opgezegd, vrij willen zijn, onszelf met baan terugvinden op een berg in Portugal, niet vrij kunnen zijn, want opgesloten zitten wegens alle veiligheidsmaatregelen. We zeiden het al: wie houdt van plottwists zit bij ons wel goed. Corona leert ons waardevolle maar harde lessen over flexibiliteit, aanpassingsvermogen, geduld en improvisatie. Best ingewikkeld soms, voor deze plangrage types. Of misschien wel makkelijk: we weten niet hoe we de komende maanden zullen vullen, maar binnenkort ontstaat er geheid een mooi nieuw plan.