Blokkenschema voor luie calvinisten

door Jantine

Verhaal van 8 april 2020

Ik heb een blokkenschema (met legenda!) voor mijzelf gemaakt voor de dagen hier op zomerig Terschelling. Michael heeft er niks mee te maken, dat moest ik er absoluut bij vertellen. Hij heeft me vierkant uitgelachen. Ik ben van nature lui en van binnen een kleuter met baat bij structuur en regelmaat. Gelukkig huist er ook een juffie in mij, die van schema’s maken houdt.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Elke ochtend sta ik op met een routine van kleine blokjes yoga, meditatie, lezen en schrijven, en dan zijn er inspiratieblokken, creatieve uren en (soms leuke, soms frustrerende) brainstorms over De Toekomst, afgewisseld met buitenspelen en natuurlijk, eten. Het is geen productiviteit om te benijden, tis vooral dat ik niet anders kan: ik ben wel lui geboren, maar ook met schaamte en een knagend schuldgevoel erover opgevoed. Ik kan niet heel lang niks doen, al zou ik heus wel willen. We zijn op reis gegaan om vrijheid te ervaren, maar misschien blijkt nu dat ik me weinig raad weet met al die vrije tijd. Ik heb routines en rituelen nodig, bij gebrek aan religie in mijn leven geeft dat mijn leven zin, of misschien is het wel veel banaler: heb ik er daardoor beter grip op.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik doe braaf wat mijn blokkenschema zegt dat ik moet doen (eindelijk weer fictie lezen, verdrínken in een boek, dingen met epoxy (!) maken, gaten in wrakhout en schelpen boren en er een mobiel van knopen, JAAHAA Pinterest eat your heart out). Er is nooit op twee podia tegelijkertijd geprogrammeerd, dus FOMO maakt geen schijn van kans. En toen we gister thuiskwamen van ons drie uur durende roze blok (door de duinen fietsen en zeekraal plukken, haha het is helemaal geen zeekraalseizoen) was ik dolgelukkig toen ik op m’n schema zag dat ik mezelf daarna twee uur had vrij gegeven. Ingeplande loze tijd, om calvinistisch van te gaan genieten. Soms wordt er ook gewoon gespijbeld hoor, een mens is net een puber. Mooi hè, hoe ons soort in staat is zichzelf voor de gek te houden, en voortdurend te vermoeien bovendien.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Voor alle calvinisten in coronatijd: print dit schema gratis uit, vul je dagen met productiviteit en eindeloze levensvreugde. Of: wees lui, doe niks, voel je niet schuldig, laat mij je benijden.